...: Co mi praxe dala/ what the practise gave to me

pátek 6. dubna 2018

Co mi praxe dala/ what the practise gave to me

Zpětně vzpomínám. Bylo mi dvacet a nastupovala jsem do prvního semestru vysoké školy polytechnické v Jihlavě na Cestovní ruch. Ačkoliv jsem byla zklamaná, že jsem se nedostala skrze testy na můj vysněný obor na pajdáku, byla jsem natěšená a plná očekávání. Obavy jsem pouze měla z ekonomiky, matematiky, která mi po celou dobu nešla a z toho, jak zapadnu. Na oboru nás bylo několik stovek a tak to taky dopadlo...

I remember, I had twenty and I started new semester of tourism on College of Polytechnic in Iglau. I was dissapointed that I was not on Masaryk university, I presupposed  many things but I had scare only from economy and maths, these subject I had not haven. On tourism were many students and many students failed like me.


Před třemi lety jsem díky tomu nastoupila na zcela nový obor, Zdravotně sociální pracovník, který studuji do teď a za měsíc budu končit. 
Kromě přátel, které jsem poznala a zajímavých předmětů, mi nejvíce daly praxe. Během tří let jsem absolvovala pět praxí v nejrůznějších organizacích, které jsem si vybrala. Naučila jsem se pracovat s psychicky nemocnými dětmi, zažila práci úředníka, kde mě čekalo nejen papírování, seznámila se s problematikou seniorů, naučila jsem se manipulovat s vozíčky a pracovat ve zdravotnickém zařízení, kde jsem dostala náhled na diagnózy a péči o pacienty.

Before three year I  started new first semestr of  Health and social worker on College of Polytechnic. I study this for now and.
I met many friends, I learned many interesting things from subjects and also from school practices. During three years I spent time in many organizations. I learned work with children who have psychical diseases, I tryed work like a office worker, where I did administrative work, I met with problems of seniors, I learned work with wheelchair and work in health organization, where I met with diagnosiss and caring about patients. 

Vyslechla jsem si spoustu smutných životních příběhů o ztrátě rodin, přátel, síly. Zažila mnoho krásných a veselých chvilek a rozjímala jsem se nad dojemnými příběhy
Doposud si pamatuji jednoho staršího klienta, který mi říkal o trápení v životě a to především v lásce. "Nepřemýšlej nad trápením, i když to bolí, neber si to tak osobně a snaž se orientovat na to krásné, to má sílu a na to budeš vzpomínat ve stáří." 
Vzpomínám také na paní, která se chlubila, že má kolem sta roků a  když zjistila, jaký je letopočet, rozbrečela se...

I listened many sad life stories about lost of family, friends and strong side. I spent  amazing and happy time and I listened many heartwarming stories .
I remember for one old man who told me about suffering in life and also in love.
Don´t thinking about suffering, even if this hurt, you think about nice things and you enjoy life, because when you will be old, you remember fot these happy things. 
Next memory is about 100 years old women. She told every people that she had around 100 years and when she heard the actually year, she cryed. 
Co vám škola přinesla?/ Srdíčko jsem dostala při vystoupení dětí pro klienty organizace, a pytlíček jsem si na této akci mohla vyrobit.

Do you remember for your school?/ Heart I got from one organization a and I made packet on one event with this organization.


*** V poslední době svůj čas věnuji škole a bakalářce, z toho hlediska se zde neobjevují outfitové příspěvky a z hlediska psaní příspěvků, převažují ty o spolupráci. Také frekvence příspěvků je poněkud nižší, než bývala. Až vše dobře dopadne, opět se vrátím v plné síle. Děkuji za pochopení. *** 

8 komentářů:

  1. This is so inspiring!
    I love the post:)

    OdpovědětVymazat
  2. Držím palce ve škole ať se ti podaří úspěšně dokončit. Praxe ve svém oboru dá vždy nejvíce. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, teď to na chvíli polevilo, nebo si spíše dělám trochu volna, ale ještě není konec ani z daleka :(

      Vymazat
  3. Držím palce s bakalářkou :). Jinak já bych takový praxe asi nezvládla :/, hrozně moc by mi bylo těch dětí líto, ale i seniorů.

    Shard of Dreams

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. A mě jich bylo líto také, ale člověk se nesmí té práci poddat. :)

      Vymazat
  4. Moc hezký. Já mám vystudovanou hotelovku s maturitou pouze. Praxe si myslím, že je nejdůležitější, já se na ní naučila spostu věcí, které jsem využila jako servírka.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě, také si myslím, ale bez teorie by to nešlo. Nicméně praxe dají nejvíc.

      Vymazat