...: Proč miluji nákupy v seconhandu? / Why I love shopping in secondhand?

neděle 19. ledna 2020

Proč miluji nákupy v seconhandu? / Why I love shopping in secondhand?

Krásný den, v poslední době jste mohli vnímat, že spousta lidí propadla nákupům v sekáči. Ani já nejsem vyjímkou. Pokud moji tvorbu již nějakou dobu sledujete, zajisté jste vnímali již několik videí a blogových článků s nákupy, ale doposud jsem neobjasnila, co mě na nákupech tak moc fascinuje. 

Have a nice day in lately you could see that a lot of people shopping in a secondhand and me too. If you've been watching my work for some time, you've certainly seen a few videos and blog articles with my shopping in these shops, but I haven't clarified what makes me so excited from this shopping.


Neřadím se mezi žádné ekology, fast fashion sice zcela rozumově nepodporuji, ale stejně tak neodolám nákupech v kamenných obchodech, i když je pravda, že od mých pubertálních let jsem od těchto nákupů docela dost upustila... 

I am not an ecologist, I do not support fast fashion by my intellectually side, but I am not able to resist in boutiques purchases as well, although it is true that  during my teen year I shopping more in boutiques.

Na sekáčích mě baví cena. Pro příklad si vezměme kabátek, nový zimní kabát se pohybuje v obchodech v akci většinou od 500 výš a takový nový kabátek v plné ceně můžete pořídit většinou od tisíce korun výš. Já takový kabát ulovila v sekáči za pár korun v perfektním stavu! Z toho vyplývá, že za cenu nové věci, můžete v sekáči v super stavu nakoupit hned několik kousků a tím ušetříte

I like the price on the secondhand. For example a coat, a new winter coat in boutiques in action is usually from 500 crowns upwards and such a new jacket for full prise you can usually buy from a thousand crowns higher. I bought such a coat in a secondhand for a few crowns in perfect condition! This means that for the price of a new thing, you can buy several pieces in a secondhandes in super condition.

Jsem jedna z mála, kterou doslova baví prohrabováni. Vždy mě láká najít ten top kousek, který je originální, nebo jako nový, či má úžasnou skladbu materiálu, nebo zcela náhodou je velice známé a drahé značky.

I'm one of the few who literally enjoy rummaging. I am always tempted to find the top piece that is original, or new, or has an amazing composition of material, or it has a well known and expensive brand.

Sdílení s ostatními je dalším bodem, který mě v těchto nákupech popohání kupředu. V mém okolí znám spoustu lidí, kteří jsou ještě větší shopaholici než já a takzvaně se navzájem i popoháníme v hledání toho top kousku. 

Sharing with others is another point that drives me forward in these purchases. In my neighborhood I have a lot of people who are even bigger shopaholics than me.

Na sekáčích se mi líbí i jejich rozmanitost, aneb není sekáč jako sekáč. Některé jsou cenově vyhrazené, některé značkově, některé počtem kilogramů a podobně (nějaký velký v Brně...), každý si přijde na své. 

On secondhands I like their diversity. Some are reserved according price, some branded, some by the number of kilograms and so on (some big in Brno ...).

A kam putují moje věci ze skříně? Já jsem sama o sobě trochu taky jako sekáč, aby koloběh mohl lehce pokračovat moje věci putují na Vinted, aneb nehromadit, střídat, starý kousek za nový. Na Vinted se snažím věci prodávat vždy za symbolickou cenu, moc dobře jsem si vědoma nevýhody poštovného... 
Každopádně o Vinted jsem vám již jednou psala, z toho důvodu bych tady článek ukončila. Do komentářů mi můžete napsat, kam vy dáváte své staré oblečení a s co vás případně baví na sekáčích.

And where do I put my clothes? I store my clothes on Vinted, I do not want to accumulate clothes. Do you like shopping in secondhands?

8 komentářů:

  1. Já nemám na vybírání v sekáčích moc talent, navíc vybírání v sekáči chce čas a trpělivost než člověk padne na ten správný kousek. Já většinou do obchodu jdu pro něco, co konkrétně potřebuju hned (nebo aspoň brzo). Takže do sekáčů zvláště v poslední době nechodím (i když pár kousků odtud mám).
    A staré oblečení? Nabídnu přes FB (většinou jen výměnou za nějakou drobnost), pokud neuspěju, tak charitativní kontejner na textil.

    OdpovědětVymazat
  2. Ja a sekáče nie sme tak úplne kamoši. Bola som v nejakom asi 2x, ale nikdy sa mi nepodarilo nájsť niečo, čo by som si zobrala domov. Raz sme ale organizovali Clothes swap a odtiaľ som si zopár vecí priniesla :) Inak ja mám vždy problém s tým, čo so starým oblečením - nerada ich predávam, pretože je to celkom zdĺhavý proces a nevýhodou je aj to poštovné. Párkrát som oblečenie odniesla do H&M, potom do takých tých špeciálnych kontajnerov, ale hnevá ma, že neviem, kde to oblečenie naozaj skončí .

    OdpovědětVymazat
  3. V sekáči se někdy najdou opravdu pěkné kousky. :) Byla jsem před Vánoci a nic jsem neulovila, tak musím zajít znovu. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  4. V sekáčích také nakupuji moc ráda, vyžívám se v přehrabování různých kousků a hledáním toho, co se mi bude líbit. :)
    One Loving Girl

    OdpovědětVymazat
  5. Do sekáče jednou za čas zajdou a většinou tam i najdu něco, co se mi líbí :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
  6. Taky někdy do sekáče zajdu, ale většinou to, co se mi líbí, nemají v mé velikosti. Ale pár povedených kousků ze sekáče už mám taky.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  7. Ja na sekáče nemám veľmi šťastie a len málokedy sa mi podarí nájsť kúsky, ktoré sa mi páčia a sedia mi. Ale to ma neodrádza a z času na čas do nich vždy rada zavítam :)

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "SUSTAINABLE CLOTHING MATERIALS"

    OdpovědětVymazat
  8. Ráda do sekáče čas od času zajdu a vždy si něco hezkého odnesu a naopak můžu říct, že mě to přehrabování vysloveně baví :D

    OdpovědětVymazat