...: První jarní výlet/ the first spring trip/ die erste Frühlingsreise

čtvrtek 8. dubna 2021

První jarní výlet/ the first spring trip/ die erste Frühlingsreise

Krásný čtvrteční ráno přeji všem, kteří se uchýlili ke svým počítačům aby si pročetli nejnovější příspěvky na blogu. Dnes bych vás chtěla pomocí fotografií lehce provést naším výletem do Žďáru nad Sázavou. Pokud máte alespoň mírně cestovatelského ducha, určitě víte, že dominantou města je kostel na Zelené hoře, jež se řadí mezi památky UNESCO  v České Republice. Co se týká kostela, o historii bohužel moc nevím, nicméně informace jsou volně dohledatelné na google. 

Have a nice Thursday morning, I wish everyone who has taken refuge to their computers to read the latest blog posts. Today I would like to show you through our trip to Žďár nad Sázavou with the help of photos. The dominant feature of the city is the church on Zelená hora, which is one of the UNESCO monuments in the Czech Republic. As for the church, unfortunately I don't know much about history, but the information is freely find on google. 

Ich wünsche alle einen schönen Donnerstagmorgen und lese die neuesten Blog-Beiträge. Heute möchte ich Ihnen anhand von Fotos unsere Reise nach Žďár nad Sázavou zeigen. Das dominierende Merkmal der Stadt ist die Kirche in Zelená hora, eines der UNESCO-Denkmäler in der Tschechischen Republik. Was die Kirche betrifft, weiß ich leider nicht viel über die Geschichte, aber die Informationen sind auf Google frei zu finden.

 

Kostel leží na kopci na kraji města Žďár, zaparkovat lze přímo pod kopcem, ale pokud se rozhodnete pro oficiální parkoviště, které je situováno více směrem k městu (jsou po cestě cedule), tak to bude pro vás příjemnější procházka. Kostel jsem navštívila již potřetí, z toho jsem pouze jednou měla možnost vstoupit do vnitř v rámci školní exkurze na VŠPJ. Od té doby jsem měla štěstí na uzavřené prostory. Při naší návštěvě se dokonce některé části opravovali. 

The church is located on a hill on the outskirts of Žďár, you can park directly below the hill, but if you choose the official parking lot, which is situated more towards the city (there are signs along the way), then it will be a more pleasant walk for you. I visited the church for the third time, of which I only had the opportunity to enter the interior as part of a school excursion to the VŠPJ (university in Jihlava). Since then, I've not been lucky enough to be indoors. During our visit, some parts   were even repaired. 

Die Kirche befindet sich auf einem Hügel am Stadtrand von Žďár. Sie können direkt unter dem Hügel parken. Wenn Sie jedoch den offiziellen Parkplatz wählen, der sich mehr in Richtung Stadt befindet (es gibt Schilder auf dem Weg), ist dies der Fall ein angenehmerer Spaziergang für Sie. Ich habe die Kirche zum dritten Mal besucht, von denen ich nur im Rahmen eines Schulausfluges zum VŠPJ (Universität in Jihlava) die Möglichkeit hatte, das Innere zu betreten. Seitdem hatte ich nicht das Glück, drinnen zu sein. Während unseres Besuchs wurden einige Teile sogar repariert.

Jelikož kostel leží na vyvýšenině, příjemné na něj hřály již první teplejší paprsky sluníčka. Pokud vám procházka ke kostelu nestačí, doporučuji se vydat na naučnou stezku okolo Žďáru, která se nachází přímo pod hřbitovem (u kostela). U naučné stezky je sice upozornění, že není příliš bezpečná a bude se opravovat, ale my jsme to riskly a s žádnými problémy jsme se nesetkali.  

As the church lies on a top of hill, the first warmer rays of the sun warmed it pleasantly. If a walk to the church is not enough for you, I recommend going on an educational trail around Žďár, which is located directly below the cemetery (near the church). There is a warning for the nature trail that it is not very safe and will be repaired, but we risked it and we did not have any problems. 

Da die Kirche auf einem Hügel liegt, erwärmten sie die ersten wärmeren Sonnenstrahlen angenehm. Wenn Ihnen ein Spaziergang zur Kirche nicht ausreicht, empfehle ich Ihnen, einen Bildungsweg um Žďár zu gehen, der sich direkt unter dem Friedhof (in der Nähe der Kirche) befindet. Es gibt eine Warnung für den Naturlehrpfad, dass er nicht sehr sicher ist und repariert wird, aber wir haben ihn riskiert und hatten keine Probleme.

follow me on worldee: https://www.worldee.com/somethingbykate

16 komentářů:

  1. Miluju cestování už mi to dost chybí. Ale teď by nám snad měli dovolit zase ''cestovat'' aspoň po ČR a hlavně otevřít ZOO, tak se těším. Váš výlet vypadá parádně miluju výlety všeho druhu :D a příroda mezi ně také patří moc hezké fotografie ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci tě zklamat, ale nový pan vrchní, co rozhoduje o našem zdraví dnes "prý" oznámil, že ZOO zase ne. Ale těšila jsem se. No už se těším až se to rozvolní celkově tady také. Děkuji za komentář

      Vymazat
  2. Krásné fotky! Moc se těším, až také na nějaký výlet vyrazím a hlavně aby tu už bylo pořádné jaro. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo to hlavně, to počasí dneska je šílený, nevím jak u vás, ale tady padají chvíli kroupy, pak sníh a pak svítí sluníčko.

      Vymazat
  3. Taky už se těším na výlety :)

    OdpovědětVymazat
  4. Do Žďáru a hlavně na Zelenou horu bych se taky ráda podívala. Třeba to letos vyjde... A že třeba budeme mít větší štěstí a bude otevřeno :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moje sestřenka pochází ze Žďáru myslím :) Ale nikdy jsem to tam pořádně neprozkoumala. A jinak jako vždy máš krásné vlásky :)

    OdpovědětVymazat
  6. <333 krásné fotky! Krásně jsi nás provedla, jako kdybychom ta byly s tebou:) Stejně je neuvěřitelné že je duben a sněží:)

    OdpovědětVymazat
  7. Žďár je moje srdcovka!:) Krásné fotky, těším se na lepší, neaprílové počasí a až tohle covid šílenství skončí, abychom mohli výletit víc:)

    OdpovědětVymazat
  8. Katko, cestování mi moc chybí a Zelená Hora, to je milované a oblíbené místo, stejně jako celý areál zámku. Zažili jsme tam úžasnou prohlídku po stopách Santiniho...
    Měj příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  9. První jarní výlet a je tam hromada sněhu :) Vysočina je známá, že tu je nejchladněji i přesto, že se oteplí...
    Na Zelené hoře jsem byla 2x, vykoumala jsi něco záhadného? Je to prý magické místo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne ne vůbec nic :) ale magická byla procházka kolem rybníka. :)

      Vymazat
  10. Výlet musel být super, hezké fotečky :). Škoda, že mám toto místo tak daleko :D.

    OdpovědětVymazat
  11. Na Zelené hoře jsem byla jednou. Bohužel nám zrovna nevyšlo počasí, hodně pršelo :/ Je to impozantní stavba a moc se těším, až se tam znovu podívám:-)
    Leník

    OdpovědětVymazat