...: Skladování potravin a boj s moli/ Food storage/ Lebensmittellagerung

čtvrtek 24. února 2022

Skladování potravin a boj s moli/ Food storage/ Lebensmittellagerung

Jsem si vědoma, že některé domácnosti trpí na moli. Většinou se tyto nemilý návštěvníci vyskytují ve starých domech, či špatně udržovaných domácnostech, alespoň tak jsem si to doposud myslela. U nás doma jsme nikdy situaci s moli a skladováním potravin řešit nemuseli, nicméně u přítele je to zcela jiné. Skrze stoupačky u topení moli zamíří přímo do kuchyně a už od začátku jara je každá otevřená mouka pro ně dokonalou hostinou. 

I am aware that some households suffer from moths Mostly these unpleasant visitors are found in old houses or poorly maintained households, at least that's what I thought so far. At home, we have never had to deal with the situation with moths and food storage, but it is completely different with a friend. Through the risers at the heating the moths fly straight to the kitchen, and since the beginning of spring, every open flour is the perfect feast for them. 

Mir ist bewusst, dass einige Haushalte unter Motten leiden. Meistens findet man diese ungebetenen Besucher in alten Häusern oder schlecht gepflegten Haushalten, zumindest dachte ich das bisher. Wir mussten uns zu Hause noch nie mit der Situation der Motten- und Lebensmittellagerung auseinandersetzen, aber bei einem Freund ist es ganz anders. Durch die Steigrohre der Heizung fliegen die Motten direkt in die Küche und seit Frühlingsanfang ist jedes offene Mehl für sie der perfekte Festschmaus.


 

 

Jelikož se teplejší dny blíží, přemýšlím den ode dne, jak potraviny uskladnit. Miluji různé druhy mouk, těstovin, ovesných kaší, rýžových. a podobně. Nerada bych živila moli. Moc mi nevyhovuje přítelovo zavedené skladování potravin v různých skleničkách od zavařenin, okurek, kávy a přesnídávek. Ano vím, je to efektivní, levnější a hlavně neplýtvám tím, co doma už stejně mám, ale nemohu si zvyknout na tu nesourodost. Každá nádoba jinak veliká, jiný tvar... TO PROSTĚ NE! Možná tak jako rychlá záchrana. 

As warmer days approach, I think day by day how to store food. I love different kinds of flour, pasta, oatmeal, rice. etc. I don't like to feed moths. I don't like my boyfriend's well-established storage of food in various glasses from jams, cucumbers, coffee and snacks. Yes, I know, it's efficient, it's cheaper, and most importantly, I don't waste what I already have at home anyway, but I can't get used to the inconsistency. Each container is different in size, different in shape ... JUST NOT! Maybe like a quick rescue.

Wenn die wärmeren Tage näher kommen, denke ich Tag für Tag darüber nach, wie ich Lebensmittel aufbewahren soll. Ich liebe verschiedene Arten von Mehl, Nudeln, Haferflocken, Reis. usw. Ich mag es nicht, Motten zu füttern. Ich mag die etablierte Aufbewahrung von Lebensmitteln in verschiedenen Gläsern von Marmeladen, Gurken, Kaffee und Snacks bei meinem Freund nicht. Ja, ich weiß, es ist effizient, es ist billiger und vor allem verschwende ich nicht, was ich sowieso schon zu Hause habe, aber ich kann mich nicht an die Inkonsistenz gewöhnen. Jeder Behälter ist anders in der Größe, anders in der Form ... NUR NICHT! Vielleicht wie eine schnelle Rettung.


 

Na Favizaujala sekce kuchyně a převážně skladování potravin. Ta je přesně pro mě. Asi nejlepším pomocníkem a nejlepším řešením by byly dózy s popiskem abych nemusela pátrat, co se v nich schovává a potraviny snadno rozpoznala už podle obalu. 

I když se mi více líbí design černých "plechovek", ideální tvar dóz je pro mě čtverec/obdélník aby hezky vedle sebe seděly a vešlo se jich vede sebe více. 

At favi.cz, I was fascinated by the kitchen section and mostly food storage section. This is exactly for me. Probably the best helper and the best solution would be cans with a label so that I don't have to look for what is hidden in them and they can easily recognize the food by the packaging.

Although I like the design of black "cans" more, the ideal shape of the cans is a square / rectangle for me so that they fit nicely next to each other and fit more of them.

Bei favi.cz war ich fasziniert von der Küchenabteilung und vor allem der Lebensmittelaufbewahrung. Das ist genau für mich. Der wohl beste Helfer und die beste Lösung wären Dosen mit Etikett, damit ich nicht suchen muss, was sich darin verbirgt und sie die Lebensmittel leicht an der Verpackung erkennen können.

Obwohl ich das Design von schwarzen "Dosen" mehr mag, ist die ideale Form der Dosen für mich ein Quadrat / Rechteck, damit sie schön nebeneinander passen und mehr davon passen.



Pokud se i vy se zaměřujete ve vybavování domácnosti právě na kuchyň, nezapomeňte se podívat i na pečící formy, takové jako jsou na Favi jsem pohromadě nikdy neviděla. Forma na muffiny není pro mě nic neobvyklého, ale s víkem a držadlem? A ty  tvary bábovek?! Za mě super.

Máte doma moli? Jak s nimi bojujete? 

 If you also focus on furnishing the kitchen, don't forget to look at baking tins, such as the ones I've never seen together on Favi. The muffin mold is not unusual for me, but with a lid and a handle? And those shapes of cupcakes ?! Great for me.

Do you have moths at home? How do you fight them?

Wenn Sie sich auch auf die Einrichtung der Küche konzentrieren, vergessen Sie nicht, sich Backformen anzuschauen, wie ich sie noch nie zusammen auf Favi gesehen habe. Die Muffinform ist für mich nicht ungewöhnlich, aber mit Deckel und Griff? Und diese Formen von Cupcakes?! Großartig für mich.

Haben Sie Motten zu Hause? Wie bekämpft man sie?

9 komentářů:

  1. Jeden čas to u nás taky bylo s moly dost horror, ale pomohlo, když jsme si ve všech bytech na jedné stupačce vystříkali ty technické prostory kolem nich nějakým Raidem proti molům. Teď už se mi doma objeví jen ojediněle, hlavně pokud mi to tu zůstane ležet dýl, tak stačí jeden dva motýlci a už se množí.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, my máme bohužel ze světlíků šatní moly a ti mi udělaly dírky do kabátu, což jsem zjistila loni, když jsem si ho brala na pohřeb. Njn. Ale jak píše Stáňa, stačí vystříkat nějakou "chemikálií" a zaručeně zmizí. Dózy jsem také ze začátku společné domácnosti pořídila, ale potom už od toho nějak upustila. ☺
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
  3. Yes sometimes wasps are worse LOL we get them in the early summer not fun. And at my job ugh they have roaches it is terrible they jump of of my shoes if I take them off, run across the desk when I am eating one jumped out of my handbag when I was on the train so gross!

    Allie of
    www.allienyc.com

    OdpovědětVymazat
  4. Ty černé dózy s českými nápisy vypadají skvěle. Já ve špajzu taky skladuju potraviny ve sklenicích od zavařovaček, ale když je každá úplně stejná, má jednobarevné víčko a dá se na ni hezká cedulka, vypadá to skvěle. Dají se koupit moc pěkné nálepky, já mám černé s bílým českým nápisem a je to moc pěkný.

    Simple living: Co doopravdy potřebuje miminko

    OdpovědětVymazat
  5. Ja všetky takéto organizačné veci a veci na uskladnenie úplne milujem a teším sa, kedy si ich už sama zaobstarám do svojho :) A presne ako aj spomínaš, sú nielen pekné, ale aj praktické. Čo sa týka tých foriem, vyzerajú super! Ja som blázon do pečenia, takže u mňa by jednoznačne našli využitie.

    Petra z FRENCHSTYLE | Sleduj ma aj na Instagrame

    OdpovědětVymazat
  6. Nuž moli pro mě byla jedna nekonečná kapitola ve třeťáku na vejšce, kdy jsme se nastěhovali do fakt pěkného bytu, a proto jsme vůbec nepředpokládali, že bychom tam mohli něco takového objevit. Bohužel k nám proudili přes ventilaci z bytů nad námi a my likvidovali sypké potraviny téměř každý měsíc. Bohužel nám příliš nepomohli ani tyto speciální dózy, ale až různé spreje apod. Ty mrchy se dostali však do každé uzavíratelné nádoby. Neskutečný. :D

    OdpovědětVymazat
  7. Miluji nakupovat všechny tuhle různé dózy a věci k organizaci!
    A nějakou hezkou formu na bábovku máme taky v plánu si pořídit, ale zatím jsme nevybrali.

    OdpovědětVymazat
  8. S moli jsem se setkala na kolejích v Pardubicích a pak s nimi bojovala asi 2 roky. Pomohlo vyhodit vše, kde jsem je objevila a všechno prendavat do zaviratejnych dóz :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  9. Super, přesně takové dózy mám moc ráda a také v nich skladuji potraviny. Je to praktické a navíc dobře vypadají. :)

    OdpovědětVymazat