...: ROZHLEDNY NA VYSOČINĚ/ LOOKOUT TOWERS ON VYSOČINA REGION/ Aussichtstürme

středa 23. září 2020

ROZHLEDNY NA VYSOČINĚ/ LOOKOUT TOWERS ON VYSOČINA REGION/ Aussichtstürme

Jelikož ještě máme pár krásných dní před námi, teplo hlásí snad až do půli října, rozhodla jsem se s vámi podělit o 5 typů na rozhledny na Vysočině. Pokud jste z okolí Velkého Meziříčí pak máte vyhráno, protože právě odsuď mé kroky k rozhlednám směřovali. 

Because we still have a few beautiful days ahead of us, the heat is reported until mid-October, I have decided to share with you 5 types of lookout towers in the Vysočina region. If you are from the surroundings of Velké Meziříčí, then you have win, because every tower is near. 

Hallo Heute Ich habe für uns ein Articel über Aussichtstürme in Hochlandregion in der Tschechischen Republik. 

ROZHLEDNA NA FAJTOVĚ KOPCI/ LOOKOUT TOWER ON FAJT'S HILL

Zde jsem byla snad milionkrát. Rozhledna leží na Fajtově kopci a tyčí se nad městem Velké Meziříčí od roku 2015. Dle informací poskytnutých na internetu se jedná o 36 metrů vysokou rozhlednu se 175 schody. Pokud se na rozhlednu rozhodnete vydat, zkuste se zadívat pod vaše nohy, na každém schodu jsou jména lidí, kteří se na stavbě rozhledny nějakým způsobem finančně podílely. Rozhledna je otevřená každý den od 8 do 21 hodin a dostanete se na ní přes automat, který požaduje malý poplatek (mám pocit, že dvacet korun). V noci rozhledna krásně svítí, a tak lze rozpoznat ze širokého okolí. 

I've been here maybe a million times. The lookout tower is located on Fajt Hill and has been towering over the town of Velké Meziříčí since 2015. According to information provided on the Internet, it is a 36-meter-high lookout tower with 175 steps. If you decide to go to the lookout tower, try to look under your feet, on each step are the names of people who contributed financially to the construction of the lookout tower. The lookout tower is open every day from 8 am to 9 pm and you can get to it via a vending machine, which requires a small fee (I feel that it is twenty crowns). At night, the lookout tower shines beautifully, so it can be recognized from a wide area.

Der erste Aussichtsturm befindet sich in Velké Meziříčí. Der Aussichtsturm ist 36 Meter hoch und hat 175 Stufen. Die Öffnungszeiten sind von 8 bis 21 Uhr und der Eintrittspreis beträgt ca. 20 tschechische Kronen.




ROZHLEDNA RUBAČKA/RUBAČKA  LOOKOUT 

Jedná se o malilinkatou rozhlednu uprostřed lesa u obce Oslavička kousíček za Velkým Meziříčí. Co se týká rozhledu, tak příliš velký není a rozhledna není ani nějak moc originální svým tvarem, nicméně pokud jste ubytování někde v okolí, či chcete zabít čas, můžete se na rozhlednu zastavit, udělat si pěknou procházku, či vyjet na kole. Dle informací z internetu je rozhledna pouze 12 metrů vysoká a má celkově 42 schodů. 

It is a tiny lookout tower in the middle of the forest near the village of Oslavička, a short distance behind the big Meziříčí. As for the view, it is not too big and the lookout tower is not very original in its shape, however, if you are staying somewhere nearby, you can stop at the lookout tower, take a nice walk or ride a bike. According to information from the Internet, the lookout tower is only 12 meters high and has a total of 42 steps.

Der zweite Aussichtsturm befindet sich in Nähe von Velké Meziříčí in der Nähe des Dorfes Oslavička. Der Aussichtsturm ist 12 Meter hoch und hat 42 Stufen. Der Eintritt ist unbegrenzt und frei.

 


ROZHLEDNA OCMANICE/ OCMANICE LOOKOUT TOWER

Opět rozhledna nad vodojemem (stejně jako Rubačka), která vás zaujme převážně svým hezkým tvarem a originalitou. Navíc i přesto, že je rozhledna pouze 15, 25 metrů vysoká je z ní moc krásný výhled do okolí, protože leží na planině. Stejně jako Rubačka je bez vstupného a 24 hodin otevřená. V blízkém okolí doporučuji navštívit Náměť nad Oslavou

Again water tower (as well as Rubačka), which will fascinate you mainly with its nice shape and originality. Moreover, even though the lookout tower is only 15, 25 meters high, it has a very beautiful view of the surroundings, because it lies on a plain. Like Rubačka, it is free of charge and open 24 hours. In the surronouding, I recommend visiting Náměť nad Oslavou.

Dieser Aussichtsturm ist der schönste. Der Aussichtsturm ist 15,25 Meter hoch und sieht original aus. In der Nähe befindet sich eine interessante Stadt namens Namest nad Oslavou.


ROZHLEDNA MAŘENKA/ MAŘENKA LOOKOUT TOWER

Tato rozhledna se nachází na nejvyšším bodě okresu Třebíč, a dle informací z internetu je 31, 3 metrů vysoká s 157 schody. Za příznivého počasí je možné z rozhledny dohlédnout až na vrcholky Alp, na Pálavu, lze také pěkně rozpoznat Dukovany a vrcholky dalších pohoří v okolí. Otevírací doba je neomezená a rozhledna je bez poplatku. U rozhledny není žádné parkoviště, musí využít dle map turistickou stezku.

This lookout tower is located at the highest point of the Třebíč district, and according to information from the Internet, it is 31.3 meters high with 157 steps. In good weather, it is possible to see from the lookout tower to the peaks of the Alps, Pálava, you can also nicely recognize Dukovany and the peaks of other mountains in the area. Opening hours are unlimited and the lookout tower is free of charge. There is no parking lot by the lookout tower, you have to  use the hiking trail according to the maps.

Der Aussichtsturm von Mařenka befindet sich am höchsten Punkt der Region Třebíč. Der Aussichtsturm liegt zwischen Wäldern und ist 31,3 Meter hoch und hat 157 Stufen. Der Eintritt ist frei. Bei gutem Wetter können Sie die Gipfel der Alpen sehen.


Zdroj obrázku: https://www.vysocina.eu/turisticke-cile/1026-rozhledna-marenka-u-stemech

ROZHLEDNA PÍPALKA/ PÍPALKA LOOKOUT TOWER

Rozhledna Pípalka se nachází na vrcholu Křemešník na Jihlavsku. I tato 52 metrů vysoká rozhledna s 205 schody připomínající spíše televizní vysílač má krásný výhled do okolí. Za příznivého počasí by také měly být vidět vrcholky Alp, je možné zahlédnout blízkou zříceninu hradu Roštejn, či hrad Lipnici, Žďárské vrchy a podobně. Rozhledna má omezenou otevírací dobu, před rozhlednou sedí osoba v budce, která vybírá peníze, na cenu si nyní nevzpomenu, ale bude symbolická. Na Křemešníku se také můžete vydat po stopách křížové cesty, navštívit kostel, či větrný zámek. V blízkosti rozhledny je možnost i občerstvení. 

The Pípalka lookout tower is located at the top of Křemešník in the Jihlava region. Even this 52 meter high lookout tower with 205 steps, more reminiscent of a television transmitter, has a beautiful view of the surroundings. In good weather, the peaks of the Alps should also be visible, it is possible to see the nearby ruins of Roštejn Castle, or Lipnice Castle, Žďárské vrchy and the like. The lookout tower has limited opening hours, in front of the lookout tower there is a person sitting in the booth who collects money, I will not remember for the price now, but it will be symbolic. In Křemešník you can also follow in the footsteps of the Stations of the Cross, visit a church or a wind castle. There is also the possibility of refreshments near the lookout tower.

Der Aussichtsturm Pípalka befindet sich in der Nähe der Stadt Jihlava. Dieser Aussichtsturm sieht aus wie ein Fernsehsender. Der Aussichtsturm liegt auf der Spitze von Křemešník. Der Aussichtsturm ist 52 Meter hoch und hat 205 Stufen. Der Eintritt ist für eine geringe Gebühr. Auf der Spitze von Křemešník befinden sich auch eine Kirche, die Kreuzwegstationen und ein Restaurant.

Zdroj fotografie rozhledny: http://rozhledny.yc.cz/kremesnik.htm


19 komentářů:

  1. I see you had a great trip!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpovědětVymazat
  2. Thanks for following, I followed you back :) xx Rena

    OdpovědětVymazat
  3. Prima článek. Já mám rozhledny moc ráda, často je volíme jako cíl našich výletů. Z rozhleden v tvém článku znám jen Pípalku, tam jsem byla několikrát (máme to tam z chalupy kousek), ostatní ne.
    Ale zase jsme na Vysočině byli ještě na rozhledně na Pekelném kopci (u Třebíče) a na rozhledně U Jakuba (to už je možná spíš Česká Kanada - mezi J. Hradcem, Dačicemi a Telčí)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo o té na Pekelném kopci jsem také slyšela, to by bylo moc fajn. :) Telč je už trochu z ruky, ale třeba se někdy také podíváme. Díky za typ.

      Vymazat
  4. This looks so fun! Enjoy your holiday!
    Thanks for sharing


    ♡--------------------------------------------------------------♡
    Japan┊Fashion Stylist ― https://happyesme.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Rozhledny jsou fajn, taky na ně ráda chodím. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  6. Já nemám ráda výšky, takže když narazíme někde na rozhlednu, čekám dole. :-D Stačí mi pak vidět fotky.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, ale chápu to, také nejdu na místa, ze kterých nemám dobré pocity :)

      Vymazat
  7. To je super článek! :) Škoda jen, že to mám daleko, ale jinak miluju chození po rozhlednách :) Ocmanice má úplně boží tvar :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  8. Miluji podobné výlety :-) u nás v okolí je také hodně rozhleden a velmi ráda je opakovaně navštěvuji :-)

    Přívěšek ve tvaru fotoaparátu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zatím navštěvuji opakovaně jen tu naši, ale myslím, že časem dojde k častějším návštěvám i na těch dalších. :)

      Vymazat
  9. Super inspirace kam na rozhlednách, protože jsem z Vysočiny, navštívila jsem skoro všechny jmenované vyjma jedné. ty vlastně odkud jsi? :)


    Melissa H.
    www.melissahartford.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? to je super :) Já jsem z Velkého Meziříčí.

      Vymazat
  10. Moc hezké tipy na výlet, stihli jste celkem dost rozhleden! :) Vysočina je obecně super místo pro cestování. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Na Vysočině moc rozhleden prolezených nemám, letos jsem ale byla v Jeseníkách na stezce v oblacích a ani jsem nevylezla až nahoru, jak jsem se bála a taky jsme stihli jednu u Adršpachu, ale už si nepamatuji název. Byl to ale hezký výšlap :-)

    OdpovědětVymazat