...: sv. Martin/ saint Martin

úterý 14. listopadu 2017

sv. Martin/ saint Martin

Nikdy jsem na žádných slavnostech svatého Martina nebyla, nikdy jsem tento svátek nijak neprožívala až do teď. 
Všechno to začalo v pátek, kdy jsme si na počest Martina dali v bufetu k obědu kachnu se zelím. Husa hold nebyla.
V sobotu jsem si koupila svatomartinské víno a odpoledne jsme jeli do Třebíče na průvod svatého Martina, který se konal v 5 hodin přímo na náměstí a trval necelou půl hodinku. Celý průvod byl zakončen proslovem Martina na pódiu, kde pozdravil diváky a poté odešel. 
Po skončení jsme se odebraly na stánky s jídlem, kde se podávaly tradiční i netradiční pokrmy a nápoje. Husí polévka, husa se zelím, ale také bramborák, langoš a další.
Zaskočil mě malý počet stánků, velké fronty a docela nepřehledné cedule. Trvalo docela dlouho než jsme našly stánek právě s tím jídlem, které jsme si chtěly dát. 
Hudba pro mě nic moc, ohňostroj skvělý, zima šílená. Ačkoliv se zdá být tato akce docela průměrná, užili jsme si to. Nicméně za rok chci do Jihlavy, kterou si plánuji už několik let, jihlavský průvod je prý vyhlášený

Hi today I show you two photos of saint Martin festival. When Martin has name - day in many cities are processions with Martin on white horse. It is symbol of snow for us. This year I was in Trebič on Martin´s nameday. There was procession of Martin and there were food markets with traditional and untraditional foods and drinks. After this Martin sayd something to people and there was fireworks. 
Bohužel fotky se mi moc nepovedly, proto přikládám pouze dvě a kraťoulinké video pro představu, jak to celé probíhalo.
Byli jste na průvodu svatého Martina? 

There is video. Were you on saint Martin procession?


6 komentářů:

  1. Na žádném takovém průvodu jsem ještě nebyla, ale docela mě to láká :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem každoročně na průvod chodila, u nás v Jihlavě je to celkem velká akce, zakončena vždy ohňostrojem už několik let. Letos mě nelákalo jít z toho důvodu, protože pršelo, což mě odradilo.

    Terezah-style

    OdpovědětVymazat
  3. Na ničem takovém jsem nikdy nebyla a asi mě tato akce ani moc neláká. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem byl na svatého Martina v práci a neměl jsem ani kachnu a ani tu husu :D Ale jsem možná i rád, protože stát venku v takové zimě je pro mě nepřípustné :D

    https://neverforgetneverlookback.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem prozatím na žádném takovém průvodu nebyla, ale mám to v plánu:D
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat