...: Halloweenský speciál/ Happy Haloween

středa 31. října 2018

Halloweenský speciál/ Happy Haloween

Kapka historie... / History...
Doba vzniku Halloweenu se řadí do roku 2000 před naším letopočtem, kdy Keltové obývající Anglii, Irsko a severní Francii slavili 31. října svátek zvaný Samhain. Na počest svých mrtvých si oblékali kostýmy zvířat a tancovali při ohni a následně 1. listopadu oslavovali nový keltský rok. 
Po vpádu římských křesťanů na keltská území si křesťané postupně z jejich původních dvou svátků: Feralia - poslední den v říjnu, kdy křesťané si připomínaly své mrtvé a zároveň a Pomona, symbol božího stromu a jablka, vytvořili svátek All souls day, který se datoval na druhý listopad, podobnost s Halloweenem spočívá v oslavě zemřelých duší a symbolu jablka, které je jedním ze symbolů i dnešního oslavování Halloweenu.

Halloween dates back to the year 2000 before christ, when Celts living in England, Ireland and northern France celebrated on October 31 a holiday called Samhain. In honor of their dead, they wore animal costumes and danced with the fire, and on November 1 they celebrated the New Celtic Year.
After the invasion of Roman Christians in Celtic territory, Christians gradually came out of their original two feasts: Feralia - the last day in October, when Christians remembered their dead and at the same time Pomona, the symbol of God's tree and apples, and they created the All Souls day holiday which dated to the second of November, the similarity with Halloween lies in the celebration of the dead souls and the apple symbol, which is one of the symbols of today's Halloween celebration. 
 

Kde se Halloween slaví?/ Where is the Halloween?
Během let se podobné svátky jako jsou All halloween, All Hallows´ Eve, All Hallowes´Evening nebo All Saint´s day začaly vytvářet po celém světě a právě z těchto názvů vznikl souhrný pojem HALLOWEEN. 
Aktuálně se Halloween slaví ve všech anglicky mluvících zemích a nejvíce v USA.

Over the years, similar celebrations such as All Halloween, All Hallows' Eve, All Hallowes'Evening, or All Saint's Day have begun to be created all over the world, and from these names Halloween was created. Halloween is currently celebrated in all English-speaking countries and most in the US.


Tradice./Tradition
Dřívější tradice byly spojené s provdáním žen a jejich přízviskem, nynější tradice spíše spočívají na pospolitosti rodiny, oblékání nejrůznějších kostýmů a koledování, kdy děti chodí dům od dobu a hlásí trick or treat (trik - zlomyslný nebo sladkost), pokud dítě nedostane odměnu za koledu hrozí škodolibým žertem. Typické pro Halloween je také vydlabání dýní. Teplo ze zapálených svíček uvnitř dýně provází hrozivého Jacka, který byl přelstěn ďáblem a nebyl díky tomu vpuštěný do pekla, pouze před jeho brány a každým rokem na Halloweena drží v ruce uhlík, který získal od ďábla aby ho ten den zahříval. 
Dalším symbolem je černá kočka, která symbolizuje převtělení čarodějnic a strach z nich a samozřejmě také Halloweenské párty, připomínajíce dávné rituály.

Earlier traditions have been associated with women's marriage and their surname, the current tradition lies in family congregation, dressing various costumes and they go one house to house with carols which sounds "trick or treats".
unless the kids receive a reward for carols they  threatened people with a ghastly joke. Typical for Halloween is also pumpkins. The warmth of the candles lighted inside the pumpkin accompanies the dreadful Jack, who was outwit by the devil and he could not go into hell, so he just stayd before his gates, and every year on Halloween holds the carbon in his hand and he warms himself.Another symbol is a black cat that symbolizes the transformation of witches and the fear of them, and of course the Halloween party reminds of ancient rituals.

Halloween ve světě/ Halloween in world
Čína - Festival hladových duší, protože se Číňané obávají duchů na tento den dávají zemřelým různé obětní dary.
China - The Festival of Hungry Souls, because the Chinese are afraid of spirits on this day, they give the dead various sacrificial gifts.

Irsko - slaví se Halloween, nebo stále Samhain, kromě typických výzdob někteří mladí lidé dělají také ohňostroje.
Ireland - celebrating Halloween, or still Samhain, besides typical decorations, some young people also make fireworks.

Skotsko - slaví se také Halloween, nebo Samhain, typickou tradicí je takzvaný dooking, který spočívá v tom, že se člověku zaváží oči a poté začne jíst pečivo připevněné na šňůrce.
Scotland - Halloween, or Samhain, is a typical tradition of so-called "dooking". People get kerchief over their eyes and after this they have to eat pastry which is attached on strings.

Japonsko - Bon festival, nebo buddhistický. Oslavují se duše zemřelých, navštěvují se hroby, hroby se omývají a pokládají se na ně svícny, které symbolizují návrat duší do země. 
Japan - Bon Festival, or Buddhist. The souls of the dead are celebrated, graves are visited, graves are cleaned and they give on graves candlesticks which symbolize the return of souls to the earth.

Rumunsko - na Halloween oslavují příběh Drákuly. Rumuni věří, že se čas od časů vrátí do měst a stojí v oblastech, kde docházelo ke zkouškám čarodějnic.
Romania - Halloween celebrates the story of Dracula. The Romanians believe that they will return to the city from time to time and he stand in areas where witch trials took place.

Nyní převážně v Americe je Halloween jeden z nejvíc komerčních svátků, dokonce je druhý v pořadí hned za Vánoci.
Now mostly in America, Halloween is one of the most commercial holidays and it is second after Christmas.
Slavíte Halloween, dušičky nebo oboje dohromady??? Dušičky mám ráda, ale Halloweenu se rozhodně nestraním, miluji tu tématiku, miluji to strašidelnou a miluji barvy podzimu, podle mě by se klidně oba svátky mohly skloubit dohromady. :)

Where are you from? I mean country... Do you celebrate Halloween or All saints day or something else?

Sources:
https://www.anglictina-bez-biflovani.cz/halloween#
https://www.anglictina-bez-biflovani.cz/halloween
https://wilstar.com/holidays/hallown.htm
https://wilstar.com/holidays/hallown.htm
https://cz.pinterest.com/

3 komentáře:

  1. I love these Halloween costumes ❤

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně jak píšeš, ani já se Halloweenu nebráním a slavila jsem ho asi 5 let :) Dnes jsou dušičky a mám v plánu jít zapálit svíčku na hřbitov. Chodím většinou na dušičky, na Vánoce a na výročí smrti.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  3. Na Halloween jsem dělala prezentaci na gymplu, líbí se mi jakou to má u nich tradici :) mě Haloween nevadí, ale nevyhledávám ho :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat